top of page

Over Yolande

Wie is Yolande?

Onze zonen, inmiddels volwassen, zijn beiden thuis geboren met de steun van een doula! Bij mijn oudste zoon stond mijn buurvrouw, moeder van vier, meteen voor mij klaar. Zij 'claimde' mijn bevalling en zou ook mijn kraamverzorgster zijn. Ik kon bij haar terecht voor al mijn vragen. Toen ik de eerste weeën voelde zaten we gezellig in het buurtcafé om de hoek. Onze doula vond dat niet gepast. Zij kwam ons halen uit het café en kwam met ons mee naar huis! Ze bleef de hele nacht bij ons, tot na de bevalling, die 20 uur duurde. s'Nachts vierden wij met een wijntje de geboorte van onze zoon, samen met de verloskundige. Als ik mijn bevalling nu mocht overdoen, zou ik héél graag in bad willen bevallen.  

Na de geboorte van mijn kleindochter hoorde ik voor het eerst over de doula. De opleiding tot doula voelde als thuiskomen. Sinds 2015 heb ik stellen, alleenstaande vrouwen en vrouwen met een migratie achtergrond begeleid. Met een aantal heb ik nog contact en 'spreek' inmiddels vele talen. Ik voel me "rijk" als oma van meerdere kindjes.  

Voor ik doula werd beeldhouwde ik een beeld (voorbeeld van Nikky de Saint Faille) en noemde dit 'Gaia'. Zij is het symbool voor 'Moeder Aarde' en dit is eeuwenoud. Gaia staat bekend als voedster en ondersteuner van geboorte van nieuwe dingen, dus ook de natuurlijke geboorte! Geen moment getwijfeld dat dit mijn professionele naam moest worden, Doula Gaia.

Wat heb ik gedaan voordat ik doula werd?

Vroedvrouw worden was een gedroomde wens. Het liep toch anders, na de opleiding tot kinderverpleegkundige in het Wilhelmina kinderziekenhuis en de geboorte van mijn oudste zoon, koos ik voor het beroep van wijkverpleegkundige. Als jeugdverpleegkundige gaf heb ik meerdere jaren cursus aan aanstaande ouders. Mijn eigen ervaring als moeder kwam mij goed te pas. De soepele bevallingen thuis met doula begeleiding van vriendinnen staan in mijn geheugen gegrift. Tijdens onze wereldreis naar Azië met onze kinderen van 6 en 12 jaar oud, kwam ik in opnieuw  contact met de geboortezorg. Ik was erbij toen de Maleise moeder, waarvan wij een gite huurde aan het strand,  beviel van haar 6de kind.  De verloskundige, werkzaam als vrijwilliger in Nepal, sprak met veel bewondering over haar kundige Nederlandse collega’s. Deze reis heeft mij ook liefde voor zwangeren uit andere culturen gebracht.

bottom of page