Rela

Mijn geboorte reis met Yolande heeft mijn verwachting ver overtroffen!
Ik nam contact op met Yolande om mijn doula te worden tijdens mijn bevalling, simpelweg omdat ik iemand wil hebben die bij mij in het ziekenhuis blijft. Mijn ouder kon vanwege de Corona-pandemie niet uit Indonesië komen en ik wil dat mijn man thuis blijft bij onze zoon. Dit is mijn tweede zwangerschap en ik heb een traumatische bevalling gehad tijdens mijn eerste zwangerschap. Ik had een inductie en koos voor ruggenprik tijdens mijn 32 uur bevalling. Dus voor mijn tweede zwangerschap ben ik sceptisch en ben ik soms bang om me de pijn tijdens de bevalling voor te stellen. De eerste keer dat ik Yolande ontmoette, hielp ze me open te staan voor deze traumatische reis. Ze luisterde naar al mijn verhalen en probeerde mijn bevallingsverhaal niet te onderbreken of te beoordelen. Nadat ik haar mijn verhaal had verteld, gaf ze enkele troostende woorden zodat ik me beter en comfortabeler kan voelen. Sindsdien voelde ik dat ik mij niet meer alleen met mijn trauma. Ze gaf me boeken, informatie over een zachte bevalling. Ze heeft zelfs voor mij contact opgenomen met een bevriende Indonesische verloskundige zodat ik in mijn moedertaal volledige informatie kreeg over een zachte bevalling. Met deze kennis probeerde ik mij lichamelijk en geestelijk beter voor te bereiden. Het resultaat is dat ik me veel beter voelde om de bevalling te verwelkomen.

De bevalling begon 6 dagen na de uitgerekende datum, maar ik voelde me niet gestrest. Yolande kwam zelfs op mijn uitgerekende datum en gaf me een zeer kalmerende massage en liet mijn man een aantal technieken zien om me kalm te laten voelen. Ze gaf me uitleg over gebruik en de werking van de Elle TENS, een apparaatje dat pijnverlichting geeft tijdens de bevalling en van een kleine (haar)kam voor acupressuur.
Op 8 februari 2021, op de zwaar besneeuwde dag, begon de bevalling om 5.30 uur, ik voelde een meer frequente samentrekking en begon Yolande te sms'en. Ze probeerde onmiddellijk naar ons huis te komen, ook al was het weer code rood. Om 6.30 uur besluit ik de TENS en de kam te gaan gebruiken omdat de contracties sneller komen. Om 8.30 uur arriveert Yolande bij ons thuis en besloten om naar het ziekenhuis te gaan. Yolande hielp me bij het overleg met de verloskundige.
Om 9 uur arriveerde de verloskundige en bleek ik 3 cm ontsluiting te hebben, wij drieën (ik, Yolande en de verloskundige) gingen naar het ziekenhuis. Om 10.30 uur kwamen we aan in het ziekenhuis en had ik 5 cm. Ik begon meer intense weeën te voelen, Yolande hielp me om me meer ontspannen te voelen door wat muziek te spelen, gaf me massages en verzekerde me dat ik me op mijn ademhaling kon concentreren. Om 12.26 uur beviel ik van onze dochter en ik kon niet blijer zijn haar te zien. Ik was verrast dat ik haar zo snel kon zien, want ik had verwacht dat het net zo lang zou duren als de bevalling van haar grote broer. Ik had tranen van geluk omdat ik voelde dat deze tweede bevalling genezing van mijn trauma had gebracht. Ik was de eerste nacht zo vol van het oxytocine hormoon dat ik niet kon slapen. De prachtige geboortereis was een goed startpunt voor mijn hersteltraject. Ik voelde me zelfverzekerder en vooral meer mezelf. Ik wist hoe ik prioriteit moest geven aan wat goed is voor mij, mijn pasgeboren dochter en voor mijn gezin. Ik ben blij dat ik geen babyblues ervaren heb zoals bij mijn eerste bevalling. Ik ben Yolande ongelofelijk dankbaar voor het begeleiden bij deze hele reis!

Vriendelijke groet,
Yuana

Ilia

Beste doula , ik ben echt blij dat ik met jullie kennis heb gemaakt. 
Ik wist niet dat je sommige dingen in Nederland bijvoorbeeld (de zak van de baby in mijn buik sorry ik ben de naam vergeten) kan bewaren. Ik wilde graag mijn oudste zoon bij de bevalling hebben maar helaas kon dit niet. 
Toen ik zwanger was, was ik echt bang voor de bevalling, ik heb hier geen familie en mijn moeder ook niet. Op dat moment kwam u bij mij thuis, ik werd rustig doordat ik met u praatte en kreeg ik goede massage. Ik vond het echt fijn en leuk want ik voelde dat ik hier niet alleen was maar met een doula zoals mijn moeder of mijn zus.  
Ik vind het echt prachtig en fijn dat ik bij mijn bevalling een doula had, als ik nog een keer ga bevallen, wil ik heel graag weer een doula erbij. Eerst vond ik dat ik geen doula hoefde te hebben, want in het ziekenhuis heb ik een dokter en gynaecoloog en ... Maar een doula is echt anders, door een doula kon ik rustig zijn en kreeg ik veel positieve energie.


Heel erg bedankt voor alles, 

vriendelijke groeten, ouders van Ilia
 

Roeltje

We hadden al vanaf 14 weken zwangerschap contact met Yolande en het klikte meteen. 
Onze enige verwachting die wij hadden van de rol van een Doula, was dat ze aanwezig was als mentale houvast. Hoe ze die rol zou vervullen hebben we open gelaten en natuurlijk laten verlopen en dit is wat er gebeurde: Yolande bracht vanaf het begin het gevoel in huis van een liefdevolle tante die vol zit met goede raad en er altijd voor ons is. Ze vertelde prachtige verhalen over haar ervaringen als Doula en coachte ons met de zwangerschap door gebruik te maken van meditatie, muziek en ontspannende massages. We waren ook erg blij dat ze met ons meeging om ziekenhuizen te bekijken voor het geval dat de thuisbevalling niet zou lopen zoals voorzien. 
We zaten de hele zwangerschap in een heerlijke positieve bubbel die we vast hebben kunnen houden tot en met de bevalling. Mede dankzij de energie die Yolande meebracht is ons kindje in een serene sfeer thuis geboren!

- ouders van Roeltje -
 

Arie

Een prachtige bevalling op eigen kracht, er kwam een broertje bij ...

Benhur

''Ik beschouw Yolande net als mijn moeder''

 

Ik kwam met Yolande in contact via mijn vriendin toen ik 7 maanden zwanger was. Ik ben sinds korte tijd in Nederland daarom was het moeilijk voor mij, maar gelukkig ontmoette ik Yolande. Ik kreeg van haar fysiek en mentaal steun tijdens mijn zwangerschap, bevalling en na de bevalling. Ook werd ik regelmatig door Yolande gemasseerd voor en na de bevalling. Zij begeleidde mij naar de verloskundige, huisarts en gynaecoloog (ziekenhuis). Verder hielp zij mij met het maken van een geboorteplan, voorbereidingen, voeding en omgaan met pijn. Mijn bevalling eindigde in een keizersnede en daar speelde zij een belangrijk rol. Kortom, zij is net als mijn moeder want zij is de enige die naast mij stond. De praktijk Doula Gaia is een waardevolle praktijk in de geboortetrein. 

 

Lieve Yolande, bedankt voor alles en wij wensen jou veel succes met de praktijk. 

Ouders van Benhur

baby I

We just want to say thanks to an extra special person!
When you first introduced yourself, we didn't realize how lucky we were to get such a great doula☺
You treated us like we were as important as your family members. You truly care for your clients for you showed that to us. We appreciate all that you did for us...
As first time parents, you made everything so easy for us; from telling us what we needed for our baby to being a parttime teacher and motivational speaker☺☺!! Thanks for the trips you took with us to the hospital!
You are a proof that doulas are just as important as caregivers! If it weren't have you, we don't know how things would have turned out! You did so much more than just take care of us well and its good you chose to be a doula!! My husband and I have a deep respect for what you do and the passion you bring to your work. If we ever need help again, we hope to have someone as great as you helping us.
 Lots of love, ouders van I😙

Lydia

We got a free and voluntary help during the pregnancy time from doula that is from yolande.

She was helping us with a car from our house to every appointments we had. Because she has an experience with pregnancy she was giving us very helpful advice.

Finally she took us to the delivery hospital and she spent the hole night with us until finally the child was born.

We are new migrants to Netherlands. Although we had an experience with the pregnancy activities, we found  it here somehow different. Thus to meet people like yolande is very helpful.  She is sympathetic and helped us acting like a mother.

Thourya Laila

Op een zaterdag in 2016 ben ik vroeg in de ochtend bevallen van een mooie dochter. Doula Yolande Kusse heeft mij in de laatste maanden voor de bevalling bijgestaan. Zij begeleidde mij naar de verloskundige, we maakten een plan en vormden een beeld van de gewenste bevalling. Ook werd ik regelmatig door Yolande gemasseerd. We voerden gesprekken over alles waar ik mee zat, zowel fysiek als emotioneel/mentaal. Yolande was als een baken, zij was de constante tijdens mijn bevalling die 24 uur duurde en uiteindelijk in een keizersnede eindigde.

Wat ik vooral fijn vond aan de begeleiding van Yolande was haar begrip voor alles wat speelde in mijn zwangerschap en de oplossingen die zij bood. Ik heb haar als een grote steun ervaren omdat zij continue naast mij stond. Haar komst gaf mij heel veel rust en het gevoel dat ik in mijn eigen kracht kon gaan staan. Door de zwangerschap veranderde veel binnen en buiten mijn lichaam. Ik ervaarde nieuwe verantwoordelijkheden en zorgen of alles wel goed zou gaan. Toen ik Yolande ontmoette zat ik teveel in mijn hoofd. De tweede keer dat we elkaar zagen nam ze mij letterlijk bij de voeten. Ze begon met het masseren van mijn voeten die het zwaar te verduren hadden door het ‘nieuwe gewicht’. Yolande masseert vanuit haar visie en kennis van het integrale ‘lichaam en geest’ principe en voelt intuïtief wat nodig is. Ik voelde me letterlijk ‘indalen’, werd rustiger en kwam meer in mijn lichaam. Ik voelde dat mijn zwangerschap niet alleen een fysiek proces is maar ook een mentale voorbereiding op de bevalling en de periode erna. Yolande hielp mij hierbij met gesprekken, massages, uitwerken van het geboorteplan met o.a. de wens voor een lotusbevalling. Zo werd ik stapje voor stapje begeleid richting ‘het uur u’. Het was ook fijn dat ze meeging naar de verloskundige en ik herinnerde me nog, ik was ruim één week overtijd, dat de vervangende verloskundige (ik beviel in de zomervakantie) mij ‘even’ wilde strippen. Maar ik bleef heel rustig en zeker van mezelf en heb hiervoor bedankt. Die zekerheid werd gesteund door mijn Doula die mij rust bracht in die laatste zware weken. Daarnaast is Yolande ook verpleegkundige van beroep, dit heb ik als een meerwaarde ervaren tijdens haar begeleiding als Doula.

Ik zie de Doula als enorm waardevol in de zgn. "geboortetrein" die over je heen komt razen, vooral als je in een medische omgeving bevalt. Mijn bevalling in het ziekenhuis was achteraf gezien heel zwaar. Ik beleefde dit zo niet omdat er een super ontspannen sfeer was in de geboortekamer met vriendinnen, geuren en muziek. Mijn Doula bewaarde de rust en stelde mij heldere vragen over keuzes die gemaakt moeten worden. Zij lastte gewoon een pauze in toen iedereen aan me aan het trekken was, over het instellen van medicatie e.d. Ze zei: "we gaan eerst nog even een massage doen". Hierdoor keerde de rust terug, kon ik langzaam bijkomen en wist weer wat er aan de hand was. Zij gaf mij als barende vrouw de keuze te doen wat ik belangrijk vond ook als ik even niet meer wist. Ik heb mijn bevalling dan ook als iets heel moois ervaren en bewaar hier fijne herinneringen aan! Er is een mooi geboorteverslag geschreven door Yolande. Dit is erg waardevol om te hebben en ben daar erg blij mee. Ik gun alle vrouwen een Doula bij de geboorte van hun kind omdat ik weet dat dit een belangrijke en zeer positieve uitwerking heeft. In mijn geval voor de verwerking van de keizersnee en mijn ziekenhuisverblijf met Thourya Laila na de bevalling. 

Dank aan mijn Yolande die mij heeft laten zien dat haar beroep heel waardevol is.

Ik wens haar veel succes met haar praktijk. 

Ravi

Yolande kwam per toeval op mijn pad, alsof het zo moest zijn....Ik was al ruim 7 maanden zwanger, toen ik in contact met haar kwam.


Als bewust alleenstaande mama was het heel fijn om de Liefdevolle zorg van Yolande te mogen ontvangen...Het voelde een beetje minder 'alleen' zeg maar. We hebben fijne gesprekken gehad, de geboorte wensen die ik had goed doorgesproken en Yolande heeft me heel fijn gemasseerd.


Die massage is zo helpend en ontspannend voor me geweest. Het heeft me helpen zakken in mijn lichaam, laten ontspannen en me energie gegeven. Yolande werkt vanuit haar gevoel en dit is te merken....heel Liefdevol en precies dat wat je nodig hebt kan ze je geven! Yolande is een zachte vrouw die graag hoort wat jou in dit prachtige proces helpt en zal actief met je meedenken hoe je wens gecreëerd kan worden.

Helaas verliep mijn bevalling 180°C anders..... in plaats van mijn natuurlijke badbevalling met halve lotus, eindigde ik in het ziekenhuis en werd mijn bevalling enorm medisch. Yolande kon mij, samen met mijn moeder, ondersteunen door mijn rug te masseren. Door de enorme stormbevalling met rug weeën was dit erg fijn. Ook het herhalen van de informatie stelde me gerust. Het idee dat zij er was om ook tijdens mijn bevalling voor mijn ouders te zorgen gaf mij enorm veel rust en kon ik het loslaten en me helemaal focussen op mijn bevalling en de enorme heftige weeën.

Ze heeft ook foto's gemaakt en ik heb een prachtig geboorte verslag van haar gekregen.
Juist omdat mijn bevalling zo anders en heftig verliep, is dit heel belangrijk voor me geweest in de periode nadat Ravi en ik uit het ziekenhuis kwamen. Ik kon me weinig herinneren en een tijdlijn met wat er gebeurt was, hielp me het weer te herinneren. Ook het ijsje wat je me gaf in het ziekenhuis, een paar dagen na de bevalling, was een fantastisch gebaar!!! Wat genoot ik daar van! Net als de ruimte om te vertellen hoe het met mij en Ravi ging....
 
Je luisterend oor en vriendelijke woorden zijn goud waard!
Lieve Yolande, bedankt voor je Liefdevolle Zorg!
Ik wens jou en de toekomstige nieuwe ouders prachtige geboortes toe! 

Warme groet, moeder van Ravi

Contact

 Yolande Kusse

Wagendwarsstraat 22

3581WL Utrecht

​tel +31(0)6 41909973​

yolandekusse@gmail.com

www.doulagaia.nl

KVK 76815692

lid NBvD

 

  • Black Facebook Icon
  • Black Google+ Icon