Contact
  • Black Facebook Icon
  • Black Google+ Icon

 Yolande Kusse

Wagendwarsstraat 22

3581WL Utrecht

Tel: 06 41909973​

yolande@doulagaia.nl

www.doulagaia.nl

 

Wat kan ik voor jou betekenen als doula?

Als doula coach ik jou tijdens jouw zwangerschap vanaf het moment dat je mij nodig hebt. Tijdens de bevalling ben ik continue tot jouw beschikking, zolang deze duurt. Jíj voert zelf de regie en ik ondersteun jou bij de uitvoering van je geboortewensen. Ook zorg ik dat het jou aan niets ontbreekt. Ik gun jou de mooiste ervaring van je leven. Ik breng sfeer, kleur en beweging in mijn begeleiding.

Om jou goed te begeleiden vind ik vertrouwen in elkaar een belangrijke voorwaarde. Na een uitgebreide kennismaking beslissen we samen hoe wij met elkaar verder gaan. ​Tijdens de zwangerschap zien we elkaar minimaal 2 keer bij jou thuis. We bespreken de plek waar jij het liefst wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Andere onderwerpen kunnen zijn, fysiek voorbereiden (yoga, HypnoBirthing, fitness voor zwangeren etc.), voeding, het geboorteplan, omgaan met pijn, bevallingshoudingen en rituelen rond en tijdens de geboorte. Overweeg je een lotus geboorte en heb je ideeën wat je wilt met de placenta na de geboorte van je kindje.

Graag geef ik jou massage (s) voor - en tijdens de bevalling. Dit is voor mij een belangrijk onderdeel van mijn doula begeleiding. Aanraking met aandacht is een belangrijke interventie voor pijnbestrijding door het aanmaken van het ‘gelukshormoon’ oxytocine maar geeft tevens pure ontspanning.

Naast het basispakket bied ik een korte zwangerschapscursus, extra massages, begeleiding naar de verloskundige of gynaecoloog. Ook kan ik foto's maken van jouw bevalling en een compleet geboorteverslag.

Vanaf minimaal 2 weken voor de uitgerekende datum sta ik ‘op wacht’. Gedurende die periode ben ik 24/7 bereikbaar voor vragen via de mail/ what’s app / telefoon of kom ik thuis bij je langs.

Na de bevalling ben ik beschikbaar voor postpartum begeleiding. Ik kan jou en jouw kindje de eerste 24 uur na de bevalling verzorgen voor en/of na de kraamzorg.

In mijn netwerk zitten deskundigen op het gebied van o.a. zwangerschapsyoga, HypnoBirthing, voetreflex massage, Healing -en Reading, familieopstellingen, voedingsadviezen en Orthomoleculaire therapie.​

Ik vind belangrijk dat er een open sfeer en verstandhouding ontstaat tijdens de bevalling met de professionele zorgverleners, je verloskundige of gynaecoloog. Dit is vooral belangrijk als er afgeweken moet worden van je geboortewensen en medische interventie nodig is, zoals een inleiding, epidurale pijnstilling of een keizersnede. Door mijn medische achtergrond ben ik bekend met de werkwijze van het ziekenhuis en kan hier op anticiperen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat:

  • vrouwen moeten bewegen en dansen tijdens de bevalling

  • zwaartekracht helpt om de baby te laten bewegen en het indalen bevordert

  • de zwangere met respect moet worden behandeld, volledig wordt geïnformeerd en bij beslissingen wordt betrokken tijdens alle fasen van het geboorteproces

  • zwangerschap hormonen van enorme invloed zijn; zij geven een natuurlijke pijnreductie en voortgang aan het geboorteproces; aanraken en liefdevolle aandacht de hormoonvorming bevordert

  • continue support van een doula de kans vermindert op een keizersnede en/of andere interventies

  • de zwangere privacy nodig heeft om zich veilig te voelen en dat zij niet gestoord en bekeken moet worden tijdens de bevalling

Benkung Belly Binding in de postpartum periode

Een belly bind geeft steun en helpt bij het herstel van je spieren en bekkenbodem na de bevalling. Door de lichte druk en steun van de belly bind ontstaat een betere doorbloeding van je hele bekkenbodem gebied. Je kunt de belly bind zelf, of met hulp van je partner, leren aan te brengen.  

 
 

Rebozo Sluitingsritueel

Het 3,5 uur durend  Rebozo sluitingsritueel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het bestaat o.a. uit een vier-handenmassage, een kruidenbad en de sluiting van het lichaam met Rebozo doeken. Het ritueel kan door mij worden gegeven samen met je partner, een vriendin of met één van mijn lieve collega's. 

Tijdens dit ritueel staan we bewust stil bij hoe de overgang voor jou is geweest van vrouw naar moeder. Er is ruimte om te kijken naar de periode van zwangerschap, de geboorte en het moederschap. Het nodigt uit om oude, niet meer dienende patronen los te laten en jouw kracht en licht weer op diepere lagen te verwelkomen. Het is een moment van diepe ontspanning, van zorg voor jou en het helpt je om jouw lichaam weer te sluiten zodat je zelf weer helemaal je eigen centrum bewoont.

Het is gebruikelijk om dit ritueel te ontvangen vanaf 2-3 maanden na de geboorte maar kan ook vele (tientallen) jaren later. Het ritueel is ook zeer passend voor een traumatische bevalling of na het verlies van een kindje maar kan ook dienen voor het verwerken en loslaten van onverwerkt verdriet. Dit ritueel is een groot cadeau en eerbetoon aan jezelf.